TV-sarjat, jotka peruutettiin heti ensimmäisen jakson jälkeen

marraskuu 10, 2019

Tv-sarjoja on tuhansia ja taas tuhansia eri puolilta maailmaa. Suomessa suositaan paljon amerikkalaisia, englantilaisia ja pohjoismaisia sarjoja. Unohtamatta tietenkään myös kotimaisia suosikkeja.

TV-sarjat ovat suosittua ajanviihdettä ja niitä on nykyään olemassa niin laaja valikoima, että jokaiselle löytyy varmasti mieleinen sarja. Nykyajan älytelevisiot mahdollistavat sarjan tallentamisen muistikortille, jolta sen voi katsoa mihin aikaan itselle vain parhaiten sopii.

TV-sarjoja tulee nykyään melkein kuin sarjatuotannolla. Niitä tehdään koko ajan lisää. Toiset menestyvät erittäin hyvin ja saavat kansainvälistä huomiota. Niille kertyy oma katsojakuntansa, jotka hartaasti odottavat uuden kauden alkua joka vuosi. Toisia sarjoja on tehty jo vuosikymmeniä, kuten Suomessa Salatut Elämät ja Amerikassa C.S.I., josta on olemassa jo monenlaisia eri versioitakin.

On selvää, että kun sarjoja tulee ulos tällaisella tahdilla, mukaan mahtuu myös muutama floppi. Ja ei itse asiassa ihan muutamakaan, vaan sarjojen olemassaolon alusta asti on jo koettu täysin epäonnistuneita esityksiä, joita ei voinut jatkaa pidempään. Tällaisia ”yhden jakson ihmeitä” tai pikemminkin mokia, on olemassa jokseenkin paljon, vaikka yleistä se ei olekaan. 

Sarjan päättyminen heti ensimmäisen jakson esittämisen jälkeen voi olla kiinni monesta asiasta. Se, että sarja päätetään lopettaa kokonaan vain yhden jakson jälkeen, vaatii todella painavat syyt tähän päätökseen. Onhan olemassa elokuviakin, mitkä floppaavat ihan täysin. Tällaisia tulee eteen huomattavasti enemmän kuin sarjoja.

Elokuvien kohdalla se on vielä hankalampaa, koska budjetti on jo käytetty ja elokuva tuotu markkinoille. Sarjan tuottajat ja tekijät voivat vielä pelastaa itsensä taloudellisesta ahdingosta, jos sarja ymmärretään lopettaa tarpeeksi ajoissa.

Yleisempiä syitä sarjan lopettamiseen on erittäin huonot ennakkoarviot ja ensimmäisen jakson arvostelut. Sarjan kyseenalainen sisältö, joka voi olla hyvin radikaaliakin voi johtaa sarjan lopettamiseen. Kustannukset ovat välillä niin suuret ja odotukset pienet, että ne eivät yksinkertaisesti kohtaa toisiaan. Joskus jopa näyttelijät voivat jättää sarjan tajuttuaan sen olevan täysi floppi.

Yhden jakson ihmeitä

Jo 50-luvun Amerikassa koettiin ensimmäinen yhden jakson sarja. Who’s Whose oli eräänlainen paneelikeskustelu sarja, jossa kuuluisat panelistit yrittivät arvata, kuka vaimoista kuului kellekin miehelle leikkimielisessä paneelissa. Sarjan sponsorit eivät olleet vakuuttuneita sarjasta ja peruuttivat sen heti ensimmäisen jakson jälkeen.

60- ja 70-luvulla sekä Yhdysvalloissa, että Britanniassa peruutettiin muutama sarja niiden liian poliittisen sisällön vuoksi. Elettiin aikaa, jolloin ei haluttu häiritä kenenkään ideologiaa ja loukata ketään, joten tällaiset sarjat eivät sopineet sen ajan ilmapiiriin.

Heil Honey I’m Home! sarja vuonna 1990 kertoi Adolf Hitleristä ja hänen puolisostaan Eva Braunista, jotka muuttivat juutalaispariskunnan naapuriin. Arvata saattoi, että tällainen sarja oli erittäin arveluttava ja sen ei katsottu sopivan televisioon näytettäväksi, vaikka natsisaksan ajoista olikin kulunut jo sopivan aikaa. Sarjaa filmattiin monta jaksoa, mutta niitä ei koskaan esitetty TV:ssä, vaan sarja jäi yhden jakson ihmeeksi.

2000-luvulla koettiin aika monta yhden jakson sarjaa. Osbornen perhe yritti comebackia sarjallaan Osbornes Reloaded, joka floppasi heti. Emily’s Reason Why Not oli hyvä idea, mutta tuottajat huomasivat heti, että tarina ei tulisi mitenkään paranemaan sitten ensi jakson ja se päätettiin lopettaa.

Suomessakin koettiin oma yhden jakson sarja vuonna 1997. Kumiankka Klubin piti olla humoristista viihdeohjelmia matkivaa parodiaa. Ketään ei kuitenkaan naurattanut ensimmäisen jakson jälkeen, vaan se aiheutti katsojissa enemmänkin myötähäpeää. Jakso oli täynnä sekavaa kerrontaa, mistä kukaan ei saanut kiinni. Floppi, mistä opittiin paljon Suomenkin televisiopiireissä.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021