Tosi-tv – käsikirjoitettua vai totta?

joulukuu 1, 2017

Reality-sarjojen suosiossa ei näy laskua, vaikka välillä tuntuu, että kaikki mahdolliset formaatit on jo nähty. Tunteita herättävät sarjat kuitenkin koukuttavat ja taitavasti tehty reality kiinnostaa tv-katsojia laidasta laitaan. Ja onhan se mukavaa työpäivän jälkeen joskus heittäytyä sohvalle ja seurata lempihahmojen toilailua ihan (melkein) elävässä elämässä. Reality ihastuttaa ja vihastuttaa – ja toimii juuri siksi.

Onnistunut reality-sarja vaatii juuri oikeat päähenkilöt

Tärkeintä reality-sarjan rakentamisessa on, että sarjaan löytyvät juuri oikeat päähenkilöt. Yleisö seuraa sarjaa nimenomaan siksi, että heitä kiinnostaa, mitä päähenkilölle tapahtuu. Hieman yllättäen sillä ei oikeastaan ole niin paljon väliä, herättääkö päähenkilö ihastusta, ärsytystä vai suojelunhalua. Tärkeintä on, että katsojalla on päähenkilöön jonkinlainen tunnesuhde, joka saa hänet seuraamaan päähenkilön vaiheita jaksosta toiseen.

Ei tarkkaa käsikirjoitusta, mutta vahvaa manipulointia kyllä

Realityn alkuaikoina kauhisteltiin sitä, mitä kaikkea sarjoissa tapahtuikaan. Suurin osa katsojista uskoi, että kyseessä on dokumentaarinen kuvaus eri tilanteista. Realityn tullessa tutummaksi genreksi, alettiin puhua yhä enemmän realityn käsikirjoittamisesta. Myös entiset tosi-tv -tähdet kertoivat haastatteluissa, kuinka tilanteita manipuloitiin tai kuin tuotantoryhmä pyysi tekemään tiettyjä asioita. Osa arvelee, että reality on täysin käsikirjoitettua. Totuus löytyy jostain tästä välistä.

Täysin käsikirjoitettua tosi-tv ei ole, eikä se edes toimisi silloin. Esiintyjät eivät ole näyttelijöitä ja heidän täytyy tuntua uskottavilta, joten heidän pitää saada olla suurimmaksi osaksi omia itsejään. Toki roolitus on realityssa kaikista tärkein osuus, sillä hahmot joko kannattelevat tai upottavat sarjan. Tapahtumat ovat siis oikeita, mutta niitä kyllä manipuloidaan sekä kuvausvaiheessa ja ennen kaikkea sarjaa leikatessa. Henkilöhahmot jaetaan jo roolitusvaiheessa yksinkertaistettuihin rooleihin, jolloin joku voi olla viaton, joku pahis ja joku draamakuningatar. Toki ihmiset itse ovat paljon tätä moniulotteisempia kokonaisuuksia, mutta näiden roolien perusteella rakennetaan heistä tarinaa katsojalle. Kuvatusta materiaalista poimitaan siis juuri tätä roolia tukevat lausahdukset ja reaktiot.

Jakson sisältö rakennetaan lopulta leikkausvaiheessa

Leikkauspöydällä sarjan kuvattu materiaali käydään tarkasti läpi ja pilkotaan surutta pieniin osiin. Näistä yhdistellään sitten haluttu kokonaisuus. Esimerkiksi laulukilpailujen tuomareiden ilmeet saatetaan tarvittaessa leikata jostain aivan muusta tilanteesta, jo tarvitaan erittäin kauhistunut tai innostunut reaktio. Sarjan riitapukarilta näytetään närkästyneitä ilmeitä tai vihaisia huomautuksia, ilopilleri taas näytetään mielellään hölmöilemässä tai nauramassa. Jos sarja jatkuu pidempään, myös hahmoista on mahdollista kehittää vähitellen monimutkaisempia ja näyttää heistä eri puolia. Tuotantoryhmä haastattelee henkilöitä paljon myös kahden kesken ja tuolloin kysymykset saattavat olla erittäin provosoivia. Näin saadaan henkilöiltä vauhdikkaita vastauksia, joita voi taas myöhemmin käyttää jossain aivan eri kohdassa.

Oikeiden tilanteiden uudelleennäyttelemistä

Kuvaustilanteessa sattuu useinkin jotain hauskaa ja yllättävää, jonka tuotantoryhmä haluaa ehdottomasti sarjaan mukaan. Tällainen tilanne voi olla ensimmäisellä kerralla aito, mutta kuvakulmien takia se saatetaan kuvata uudestaan monta kertaa. Toisinaan ohjaaja voi myös yrittää antaa henkilöille vuorosanoja, mutta kaikki eivät tähän suostu. Herkullisia tilanteita yritetään saada syntymään myös muilla tavoin. Vaikka varsinaista käsikirjoitusta ei ole, draamaa tarvitaan aina. Jos joku sarjan henkilöistä valittaa, että ei siedä jotakuta toista, lähes varmasti tuotantoryhmä järjestää siten, että nämä henkilöt joutuvat viettämään pian aikaa yhdessä. Tästä toivotaan syntyvän kaivattua draamaa.

Voittajasta ei voi valehdella

Yksi kultainen sääntö reality-sarjoissa on ja se perustuu aitouteen. Tilanne, jossa ei voi huijata, on kilpailuohjelman äänestys. Ohjelma toimii vain, jos voittajaksi todella valitaan se, jota yleisö on äänestänyt.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021