Suosittu Pako -tv-sarja

tammikuu 27, 2019

Englanniksi Prison Break, eli suomalaisittain Pako sai heti ensimmäisen tuotantokautensa aikana supersuosion ympäri maailman. Wentworth Millerin tähdittämä sarja sukeltaa äärimmäisen fiksun päähenkilön, Michael Scofieldin, nopeasti juoksevaan ajatusmaailmaan. Tarina alkaa, kun Michaelin veli Lincoln (Dominic Purcell) tuomitaan syyttömänä kuolemantuomioon varapresidentin veljen murhasta. Michaelilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kehitellä todella yksityiskohtainen ja tarkka suunnitelma, jolla saisi veljensä vapaaksi. Suunnitelma vaatii Michaelin pidätyksen, jotta pääsisi samaan vankilaan, Fox Riveriin, veljensä kanssa. Suunnitelma toimii. Vankilapako ei tietenkään ole helppo kenelle tahansa. Sarjasta tulee ilmi päähenkilön selvästi korkea älykkyyosamäärä, jonka avulla Michael pääsee pinteestä kuin pinteestä. Vankilapaon jokainen yksityiskohta on tarkkaan hiottu ja eteen tulee varmasti kohtauksia, joita et olisi osannut ennalta aavistaa. Juuri tästä syystä sarja on mukaansatempaava.Pako-sarjan näyttelijäkaarti koostuu Wentworth Millerin ja Dominic Purcellin lisäksi muistakin taitavista näyttelijöistä, kuten Sarah Wayne Callis (Tri. Sara Tancredi), Rober Knepper (T-Bag), Amaury Nolasco (Sucre) ja William Fichtner (Alexander Mahone). Voidaan siis puhua korkean luokan näyttelijöistä, jotka osaltaan tuovat sarjaan sen luonteenomaista jännitystä ja luonnetta. Sarja on suunniteltu oivallisesti niin, että katsoja jännittää jatkuvasti, mitä tapahtuu seuraavaksi. Michaelin ajatuksenjuoksu on terävä kuin partaveitsi ja sitä saamme vain ihailla. Ja ihailua sarja onkin saanut osakseen runsaasti, sillä sarjaa on näytetty yli 20 maassa. Suomessa sarjan ensimmäinen jakso keräsi 930 000 katsojaa, ollen silloinen Suomen menestynein ulkomainen sarjauutuus. Maailmanlaajuisesti sarjaa on katsonut 1,353 miljoonaa katsojaa.

Mielenkiintoista

Pakoa ei suinkaan suunniteltu alunperin niin pitkäksi sarjaksi kuin miksi se lopulta päätyikään. Se nimittäin suunniteltiin vain 10-jaksoiseksi minisarjaksi. Se sai kuitenkin niin suuren suosion, että Foxin oli pakko jatkaa sitä täydeksi tuotantokaudeksi. Ensimmäisen tuotantokauden pituudeksi tuli lopulta 22 jaksoa. Sarja tuli alunperin päätökseen neljännen tuotantokauden päätösjaksolla 15. toukokuuta 2009 (Suomessa 4. toukokuuta 2010). Sarja sai kuitenkin jatkoa lähes kahdeksan vuoden jälkeen, kun se sai viidennen tuotantokautensa vuonna 2017. Viidennettä tuotantokautta on kuvailtu helppona siinä mielessä, että sitä voi alkaa katsomaan, vaikka et olisi nähnyt aiempia tuotantokausia. Vaikka varsinkin ensimmäinen kausi kannattaakin ehdottomasti katsoa. FOX on vihjannut kuudennesta tuotantokaudesta, mutta sitä jäämme odottelemaan. Seuraa kuudennen tuotantokauden ilmestymistä FOX:n virallisilta verkkosivuilta. Sivuilta löydät englanniksi tietoa Paon eri tuotantokausilta. Sarjasta on julkaistu myös oma videopelinsä, nimeltään Prison Break: The Conspiracy. Peli on saatavilla Playstation 3:lle ja Xbox 360:lle. Pelin julkaisupäivä koitti maaliskuussa 2010. Pelaajan pelihahmona toimii vankilaan Michael Scofieldia varjostamaan lähetetty salainen agentti. Peli ei kuitenkaan menestynyt odotetulla tavalla, vaan se on saanut suurimmaksi osaksi huonoja arvosteluja. Tähän on saattanut olla syynä se, ettei pelaaja pääse pelaamaan päähahmolla tai edes sivuhahmoilla, vaan peliä varten on luotu uusi hahmo. Lisäksi peli on kohdannut paljon kritiikkiä sen mielikuvituksen puutteesta ja huonosti toteutetuista vartijoista ja vangeista.

Palkintoja

Pako palkittiin vuoden 2006 People’s Choice Awards -gaalassa kategoriassa Paras uusi draamasarja. Lisäksi se sai ALMA-palkinnon vuonna 2006 kategoriassa Paras ohjaus komedia- tai draamasarjassa, ohjaajan ollessa Jesús Salvador Treviño. Sarja on kahminut paljon myös ehdokkuuksia eri gaaloissa. Suomalaisille Pako on katsottavissa esimerkiksi Netflixissä, josta palvelu tarjoaa katsottavaksi neljä kautta. Lisäksi Pakoa esittää vuoden 2019 alussa esimerkiksi Nelonen. Paon jaksot on julkaistu tietenkin myös DVD:llä ja tuotantokaudet on saatavilla DVD:nä monesta eri verkkokaupasta.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021