Stanley Kubrick on elokuvahistorian jättiläinen

lokakuu 3, 2017

Amerikkalainen elokuvaohjaaja Stanley Kubrick (1928–1999) on yksi elokuvan historian merkittävimmistä ohjaajista. Kubrick tuli erityisesti tunnetuksi kokeellisuudestaan ja monet hänen elokuvistaan ovat jakaneet mielipiteitä kriitikoiden ja katsojien kesken. Myös elokuvien aihepiirit ovat herättäneet keskustelua. Kubrick oli useita kertoja ehdolla parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon saajaksi, mutta ei koskaan voittanut palkintoa. Useimmat Kubrickin elokuvista ovat adaptaatioita kirjoista tai novelleista, joskaan eivät aina täysin uskollisia tekstille.

Innoituksena huonot Hollywood-elokuvat

Koulussa Kubrick ei koskaan menestynyt kovin hyvin ja hän on myöhemmin todennut, että mikään koulussa ei kiinnostanut häntä. Sen sijaan Kubrick innostui nuorena shakista, kirjallisuudesta ja valokuvauksesta ja kävi koulun ohessa elokuvissa aina kun siihen tuli mahdollisuus. Kubrick on kiitellyt tuolloin näkemiään huonoja Hollywood-elokuvia siitä, että hän lopulta uskalsi lähteä ohjaajan uralle. Hän kertoi ajatelleensa, että jos noinkin huonoja elokuvia tehdään, kyllä hänkin osaisi elokuvan tehdä.

Innoituksena huonot Hollywood-elokuvat

Innoituksena huonot Hollywood-elokuvat

Yrityksen ja erehdyksen tie

Kubrickin ensimmäinen elokuva, vuonna 1951 valmistunut, itsenäisesti rahoitettu lyhytdokumentti Day of the Fight. Jo tässä ensimmäisessä kokeilussa Kubrick hyödynsi kiskoille asetettua kameraa, josta myöhemmin tuli hänen elokuviensa tunnusmerkki. Ensimmäisen elokuvansa Kubrick onnistui myymään levittäjälle 100 dollarin voitolla. Kubrickin ensimmäinen pitkä elokuva, Fear and Desire, valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Kubrick kuitenkin häpesi elokuvaa niin paljon, että osti kaikki sen kopiot itselleen, eikä halunnut elokuvaa näytettävän missään. Toisen pitkän elokuvansa kohdalla Kubrick onnistui jo paremmin. Vuonna 1955 valmistunut Kohtalokas suudelma sai maailmanlaajuisen levityksen. Kolmas elokuva, Peli on menetetty, oli jo todellinen menestys ja samalla Kubrick perusti oman tuotantoyhtiönsä.

Kohti Hollywoodia ja takaisin

Kubrickin tie todella suuren budjetin elokuviin aukeni kuitenkin vasta elokuvasta Kunnian polut (1957), jonka pääroolissa nähtiin Kirk Douglas. Elokuva sai suuren suosion niin kriitikoiden kuin yleisönkin keskuudessa. Monien vaiheiden jälkeen seuraavaksi elokuvaksi tuli Hollywood-tuotanto Spartacus (1960). Elokuvasta tuli jättimenestys, mutta tuotantoprosessi oli Kubrickille epämiellyttävä hänen tutustuessaan ensimmäistä kertaa Hollywoodin tuotantojärjestelmään.

Seuraavan elokuvansa Kubrick päättikin tehdä kaukana Hollywoodista ja muutti Englantiin kuvatakseen Lolitan (1962). Vladimir Nabokovin romaaniin perustuvan elokuvan rohkea teema, keski-ikäisen miehen rakastumien teinityttöön, aiheutti aikanaan suurta kohua. Kubrick vaikuttui sivuroolissa olleen Peter Sellersin kyvyistä niin paljon, että halusin tämän seuraavan elokuvansa pääosaan. Tohtori Outolempi (1964) onkin täysin Sellersin kannattelema, sillä hänellä on elokuvassa kolmoisrooli.

Tiedettä, kauhua ja väkivaltaa

Kubrickin kokeellisimpiin elokuviin kuulunut 2001: Avaruusseikkailu sai outoudestaan huolimatta maailmanlaajuisen levityksen. Elokuva ei noudata lainkaan perinteistä dramaturgiaa. Kriitikot eivät olleet elokuvasta varauksettoman innostuneita, mutta elokuva oli yllättäen kaupallinen hitti ja on säilynyt yhtenä tieteiselokuvien klassikoista. Kubrick jatkoi rajojen kokeilemista seuraavalla elokuvallaan Kellopeliappelsiini (1971). Jälleen kerran kriitikoiden mielipiteet jakautuivat jyrkästi, mutta yleisö innostui. Elokuva sai myös neljä Oscar-ehdokkuutta. Tätä seurannut elokuva Barry Lyndon (1975) on Kubrickin itsensä mielestä hänen paras elokuvansa ja voittikin neljä Oscaria. Elokuva kuvattiin kokonaan kynttilänvalossa. Yleisömenestystä elokuvasta ei kuitenkaan tullut.

Tämän jälkeen Kubrickin uralla oli kauhuelokuvan vuoro. Vuonna 1980 valmistui Hohto, jossa Kubrickin kamera-ajot pääsivät oikeuksiinsa. Elokuvassa Kubrick hyödynsi tehokkaasti myös steadicamia. Elokuva ei innostanut yleisöä eikä kriitikoita samalla tavoin kuin edeltäjänsä, mutta sen arvostus on nousut myöhemmin. Seitsemän vuotta Hohdon jälkeen Kubrick tarttui Vietnam-romaaniin ja tästä syntyi sotaelokuva Full Metal Jacket. Kubrickin viimeiseksi elokuvaksi jäi Eyes Wide Shut (1999). Kubrick teki elokuvaa kaksi vuotta ja kuoli kaksi viikkoa ennen elokuvan ensi-iltaa. Kubrickin elokuvista Tohtori Outolempi, Hohto, Kellopeliappelsiini, 2001:Avaruusseikkailu ja Full Metal Jacket on äänestetty IMDB:ssä maailman sadan parhaan elokuvan joukkoon.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021