Pekka Strangin elämässä menestys ei enää sekoita päätä

syyskuu 25, 2017

Näyttelijä Pekka Strangin ura lähti lentoon jo nuorena Leijat Helsingin yllä -elokuvan myötä ja nyt hän myöntää, että menestys nousi tuolloin päähän. Sittemmin hän on joutunut kohtaamaan elämässä suuriakin suruja, kun Strangin ja hänen vaimonsa kaksosvauvat menehtyivät ennen syntymäänsä. Myös ammatillisessa mielessä myöhemmin tielle on osunut myös kuoppia, mutta Strang kertoo olevansa siitä tyytyväinen, sillä vastoinkäymiset ovat kasvattaneet hänestä paremman näyttelijän, työkaverin ja esimiehen.  Nyt Tom of Finland -elokuvan tähti on jalat tukevasti maassa seisova ammattinäyttelijä, jolle menestys ei enää ole itseisarvo.

Lupaavasti alkanut näyttelijänura sekoitti pään

Strang pääsi ensimmäisellä hakukerralla sisään Teatterikorkeakoulun ruotsinkieliselle puolelle. Jo ennen valmistumistaan, 23-vuotiaana, hän sai suuren roolin tulevasta menestyselokuvasta. Elokuvan tultua valkokankaille kriitikot kehuivat kilvan Strangin roolisuoritusta. Tämä kaikki sai näyttelijän uskomaan, että hän on noussut pysyvästi Suomen suurimpien tähtien joukkoon. Kerran hänelle soitti kotipuhelimeen myös innokas fani ja näyttelijä vaihtoi saman tien puhelinnumeronsa salaiseksi, arvellen, että fanipuhelut eivät jättäisi häntä muutoin rauhaan. Jo muutaman viikon kuluessa Strang kuitenkin ymmärsi, että kyseessä oli suurelta osin illuusio ja puheluita tuskin olisi tullut montaakaan enää. Hän kertoo hävenneensä kuvitelmiaan vielä pitkään jälkeen päin. Ensimmäisen elokuvan jälkeen Strang jatkoi opintojaan ja työskenteli opintojen ohessa mm. tarjoilijana ja siivoojana. Nyt hän pitää myös näitä työkokemuksia arvokkaina ja opettavaisina.

Arvokkaita oppitunteja ja uutta vastuuta

Aikuiseksi kasvanut Strang kehitti taitojaan järjestelmällisesti ja työtilaisuuksia alkoi jälleen löytyä. Vain 27-vuotiaana hän päätyi teatterinjohtajaksi Lilla Teaterniin ja oli aivan uudenlaisten haasteiden edessä. Suurin osa hänen alaisistaan oli uutta johtajaa vanhempia ja kunnioitus piti ansaita. Toisaalta Strang kertoo oppineensa näiden vuosien aikana, kuinka vähän ikä lopulta merkitsee. Omituisempaa oli huomata toisten ihmisten käytöksen muuttuvan hänen uuden asemansa takia. Uuden roolin haltuun ottaminen vaati muutaman vuoden, mutta vähitellen Strang rentoutui ja alkoi viihtyä. Johtajan työ pakotti hänet kehittämään ihmissuhdetaitojaan ja sietämään stressiä aivan uudella tavalla – molemmat taitoja joista on ollut hyötyä myös myöhemmin.

Perhe toimii ankkurina todellisuuteen

Strang tapasi vaimonsa pian 19-vuotiaana kun molemmat olivat mukana samassa produktiossa Ylioppilasteatterissa. Pari on pitänyt yhtä yli 18-vuotta ja Strang kehuu pitkän suhteen hyviä puolia. Vaimo toimii kuvataiteen opettajana ja Strangin mielestä on tärkeää, että pariskunta on eri aloilla. Hän myöntää kuitenkin puhuvansa töistään jatkuvasti kotona ja kiittelee sitä, että vaimo jaksaa kuunnella.

Ensimmäinen lapsi perheeseen syntyi Strangin ollessa 26-vuotias ja isäksi tuleminen tuntui nuoresta miehestä luonnolliselta. Nyt perheessä on vielä kaksi muuta poikaa.

Tom of Finlandin myötä maailmanmaineeseen

Tom of Finland -elokuvan Touko Laaksonen on tähän mennessä Strangin suurin elokuvarooli, mutta jälleen kerran todella hyvin onnistunut. Vuonna 1991 kuollut Laaksonen oli kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita ja merkittävä homokulttuurin kehittäjä. Touko Laaksosen roolia varten Strang vietti viikon Los Angelesissa tutustuen sarjakuvapiirtäjän kotikontuihin ja paikallisiin alakulttuureihin. Hän kehuu kokemusta vieraaseen kulttuurin sukeltamisesta.

Elokuva on nimetty Suomen Oscar-ehdokkaaksi  ja tämä on tehnyt Strangista kuuluisimman suomalaisen näyttelijän ulkomailla. Roolia on nimitetty sekä Suomessa että ulkomailla Strangin läpimurroksi. Näyttelijä on kehuista tyytyväinen, mutta hämmentynyt. Kuvausten alussa hän päätti, että pitää elokuvan teon aikana hauskaa ja nauttii työstään. Kaikki tämän jälkeen tullut menestys on toissijaista ja tällä kertaa Strang muistaa menestyksen aalloillakin, että kysymys on kuitenkin vain yhdestä työstä.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021