Netflixin tarina

syyskuu 26, 2019

Netflixin tarina alkoi vuonna 1997, kun ystävykset Reed Hastings ja Marc Randolph näkivät juuri markkinoille tulleiden DVD-elokuvien nettikaupassa uuden mahdollisuuden.

Reed Hastings oli myynyt oman tietokoneohjelmistoja kehittävän yhtiönsä ja sijoitti rahansa elokuvavuokraamoon. He pitivät tavanomaista elokuvien vuokrausta kuitenkin hankalana ja vanhanaikaisena ja halusivat luoda täysin uuden systeemin elokuvien vuokraamiseen.

Heidän perustamansa verkossa käytävä elokuvien vuokrausta tarjoava yritys oli ensimmäinen lajiaan maailmassa. Heidän haaveensa jo silloin oli, että elokuvia voisi joku päivä katsoa suoraan omalta tietokoneelta kotisohvalla internetin välityksellä. Sitä varten yhtiön nimeenkin tuli ´net´ kuvaamaan internetiä. Netflix avattiin virallisesti huhtikuun 14. päivä vuonna 1998. Sillä oli vain 30 työntekijää ja 925 elokuvaa vuokrattavana, jotka olivat siihen aikaan oikeastaan ainoat olemassa olevat DVD-elokuvat.

DVD-elokuvia oli mahdollista vuokrata kotiin yhtiön verkkosivujen kautta. Ne postitettiin sitä mukaa kun ne palautuivat muilta asiakkailta. Kun asiakas oli katsonut elokuvat, ne voitiin postittaa takaisin yhtiölle siihen varatussa kirjekuoressa, minkä postimaksu oli valmiiksi maksettu. Jo vuonna 1999 Netflix toi tarjolle kuukausimaksullisen jäsenyyden ja vuonna 2000 sillä oli Yhdysvalloissa yli 300,000 säännöllistä tilaajaa.

Netflix oli myös elokuva arvostelujen ja automaattisen suositusjärjestelmän edelläkävijä. Se loi jo hyvin aikaisin systeemin, jossa asiakkaat voisivat jättää arvosteluja katsomistaan elokuvista muiden luettavaksi. Tätä systeemiä parannettiin entisestään lisäämällä siihen toiminto, joka automaattisesti suosittelee asiakkaalle sopivia elokuvia. Nykyään tätä automaattista suositusta käyttää suurin osa Netflixin käyttäjistä ja siihen luotetaan niin paljon, että toiset katsovat pelkästään suositusten antamia elokuvia ja sarjoja.

Siirtyminen internetiin

Pikkuhiljaa internet nopeudet alkoivat parantua ja Netflixin alkuperäinen visio netistä suoraan katsottaville elokuville ja sarjoille alkoi olla mahdollista. DVD:n suosio alkoi myös pikkuhiljaa hiipua ja niitä valmistettiin yhä vähemmän. Aluksi sen online tarjonta oli hyvin suppea ja käsitti vain noin 1000 elokuvaa. Se oli huomattavasti vähemmän kuin sen aikaisemmin vuokraama DVD tarjonta. Asia kuitenkin korjaantui jo seuraavien vuosien aikana ja vuonna 2009 sen valikoimista löytyi 12 000 elokuvaa.

Sen automaattinen suositusjärjestelmä teki erittäin tärkeää työtä, ei pelkästään sen asiakkaiden hyväksi, vaan se myös toi isomman yleisön tietoisuuteen pienempien tuotantoyhtiöiden elokuvia, jotka muuten helposti jäivät isojen nimien varjoon. Todelliseen nousuun yhtiö lähti 2010-luvun alussa ja vuonna 2012 sillä oli jo lähemmäs 30 miljoonaa tilaajaa ympäri maailmaa.

Vuonna 2014 Netflix toimi 41:ssa maassa ympäri maailmaa ja sillä oli noin 50 miljoonaa maailmanlaajuista tilaajaa. Yhtiö julkaisi uuden logonsa ja uudet verkkosivunsa. Vuonna 2016 se julisti 150 maata lisää missä sen palvelut toimivat. Se kertoi silloin toimivansa jokaisessa mahdollisessa maassa mikä salli sen laillisen toiminnan ja missä se oli järjestelmällisesti mahdollista. Ainoana poikkeuksena oli Kiina, minkä tiukat internet lait eivät mahdollistaneet sen toimintaa.

Netflix
Netflix

Tästä eteenpäin Netflix on tehnyt pelkkää voittoa. Se maksaa elokuvista ja TV-sarjoista tuottajalle aina muutamaksi vuodeksi kerrallaan jokaisen esityskerran korvauksen sijaan. Se siis ostaa elokuvat ja sarjat maksamalla niiden esitysoikeuksista. Asiakas maksaa kuukausimaksun, jonka jälkeen hän voi vapaasti katsoa Netflixin välityksellä elokuvia ja sarjoja niin paljon kuin haluaa kuukauden aikana. Itse katselujen määrällä ei siis ole minkäänlaista ylärajaa.

Netflix voidaan nykyään liittää moneen eri laitteeseen. Sen katselu onnistuu älytelevisiolla, Windows Phonella, Androidilla, IOS:lla, PC:llä, Macilla, sekä kaikilla Playstation ja Wii -konsolilla. Moni suurta suosiota saavuttanut sarja ja elokuva on näytetty sen kautta. Netflix kasvattaa edelleen suosiotaan. Se on ja tulee olemaan ehdottomasti yksi suurimmista ja merkittävimmistä elokuvien ja sarjojen tarjoajista koko maailmassa.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021