Mikä on kaikkein menestynein TV-sarja?

toukokuu 16, 2019

Televisiota katsellaan ympäri maailman. 2010-luvun alussa Yhdysvaltalaiset kotitaloudet viettivät TV:n ääressä vuorokaudessa keskimäärin peräti 8 tuntia 55 minuuttia. TV:stä katsotaan eniten sarjoja, elokuvia, dokumentteja ja uutisia.

TV-ohjelmat on nykyään saatavilla milloin ja missä tahansa – kiitos älylaitteiden. Esimerkiksi videopalvelu Netflixillä oli yli 62 miljoonaa asiakasta vuonna 2015. On asiakkaalle kätevää saada katsoa koko sarjan kaikki jaksot kerralla ja samasta palvelusta. Esimerkiksi tästä syystä Breaking Badin katsojaluvut kohosivat huomattavasti sen kolmannella kaudella. Mutta mikä sarja on kaikkien aikojen menestynein?

Frendit

Friends eli suomeksi Frendit on yksi suosituimmista tv-sarjoista kautta aikojen. Sitä kuvattiin kymmenen vuoden ajan, vuosina 1994-2004. Sarja kertoo kuudesta ystävyksestä, jotka asuvat New Yorkin Manhattanilla. Pääosissa näyttelivät Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ja David Schwimmer. Sarjan suosio pysyi huikeana koko sen kymmenvuotisen esittämisen ajan. Sen päätösjaksoa seurasi 52,5 miljoonaa katsojaa pelkästään Yhdysvalloissa. Sarja voitti kuusi Emmyä ja oli ehdokkaana peräti 62 kertaa. Mistään halvasta komediasta ei ollut kyse, sillä yhden pääosan näyttelijän aloituspalkka per jakso oli alunperin 22 500 dollaria. Loppuvaiheen palkka per jakso oli jo miljoona dollaria. Sarjan esittäminen TV:ssä ei kuitenkaan loppunut päätösjakson myötä. Sarjaa voi nimittäin edelleen seurata ympäri maailman useissa eri palveluissa. Myös Netflix on tehnyt sopimuksen Frendien esittämisestä vuonna 2019. Sarja tulee kuitenkin poistumaan Netflixistä muutaman kuukauden kuluessa, jonka jälkeen se siirtyy WarnerMedia-palveluun.

Sarjan vaikutukset

Sarja oli niin suosittu ja pidetty, että se on vaikuttanut moneen. Jo Rachelin kampauksesta tuli ilmiö ja monet halusivatkin The Rachel -kampauksen. Myös sarjan Central Perk -kahvila on inspiroinut yrittäjiä ja maailmalta löytyykin useita sarjasta inspiraation saaneita kahviloita. Esimerkiksi iranilainen yrittäjä Mojtaba Asadian perusti Central Perk -yrityksen ja rekisteröi yrityksen 32 eri maahan. Kahviloissa on mm. samanlaiset sohvat kuin tv-sarjassa ja niissä on nähtävillä muitakin sarjasta tuttuja asioita, kuten tiskejä ja maalauksia. Sarja on inspiroinut myös muiden tv-sarjojen luomisessa. Frendien jälkeen alkoi ilmestyä muitakin sitcomeja samankaltaisilla hauskoilla aikuishahamoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi How I Met Your Mother ja The Big Bang Theory. Frendit loi siis aikoinaan aivan uuden konseptin.

Muita suosittuja sarjoja

Game of Thrones on tuttu miljoonille katsojille. Se oli jo vuonna 2011 Yhdysvaltojen katsotuin sarja. Tuolloin katsojia oli 2,5 miljoonaa. Neljännen tuotantokauden ensimmäinen jakso saavutti kaikkien aikojen katsotuimman jakson tittelin komealla 6,64 miljoonan katsojan määrällä, päihittäen Sopranosin päätösjakson katsojaluvut. Sittemmin luvut ovat vain kasvaneet ja 7. kauden 7. jakso keräsi 12,1 miljoonaa katsojaa.Game of Thrones perustuu George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan. Tarinassa yhdeksän vuoden mittainen kesä on muuttumassa talveksi. Sarjassa aatelissuvut taistelevat vallasta. Ruudulla nähdään myös entisaikaisia taruolentoja, jotka uhkaavat turvallisuutta. Kirjasarjan suosio on kasvanut tv-sarjan myötä. Kirjoista julkaistiinkin uudet, tuoreet painokset.

George R. R. Martinin

Sarja on erittäin ylistetty ja sitä kiitetään monipuolisista aiheista, kuten yhteiskunta, uskonto, sota, rikos ja rangaistus, oikeus ja lojaalius. Sarjalla on erittäin laaja fanikunta ympäri maailman. Sarja on voittanut kuusi Creative Arts Emmyä. Se palkittiin myös vuoden 2016 Emmy-gaalassa jopa 12 pystillä. Yhteensä Emmyjä on kertynyt 38 kappaletta. Mikään muu sarja ei ole voittanut näin montaa Emmyä. Sarja on katsottavissa HBO:lla, C Morella, Yle TV2:lla sekä HBO Nordicilla.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021