Menestyksekäs tv-sarja – Breaking Bad

huhtikuu 21, 2020

Vuonna 2008 ensi-iltansa Yhdysvalloissa saanut Breaking Bad sarja on säilyttänyt suosionsa jo yli vuosikymmenen ajan. Suomessa Breaking Bad fanit saivat ensi maistiaisen sarjasta tammikuussa 2009, kun Nelonen alkoi televisioida sarjaa. Alusta alkaen huippusuosiossa ollut tv-sarja kertoo lukion kemian opettajasta nimeltä Walter White.

Walter saa kuulla sairastavansa parantumatonta keuhkosyöpää ja tästä se pahamaineinen seikkailu alkaakin. Lääkäri antoi Walterille kaksi vuotta elinaikaa. Walterin perheen rahallinen tilanne ei ole juurikaan hyvällä mallilla ja hänelle tulee huoli, miten turvata perheensä taloudellisen puolen ilman, että hän huolestuttaa perhettään turhaan. Kemian opettajana Walterilla on tietoa ja taitoa kemiallisten aineiden yhdistelystä, joten hän rupeaa valmistamaan metamfetamiinia yhdessä vanhan oppilaansa Jesse Pinkmanin kanssa. Rikollinen elämä tuo aina tietenkin mutkia ja vastoinkäymisiä vastaan, niin kuin Walter ja Jesse pian huomaavatkin. Ilman mitään enemmän juonipaljastuksia antaen sanotaan vain, että he sekaantuvat todella pahamaineiseen New Mexicon osavaltion kartelliin ja luonnollisesti huumepoliisi osoittaa myös kiinnostuksensa parivaljakkoon.

Menestyksekäs tv-sarja - Breaking Bad
Menestyksekäs tv-sarja – Breaking Bad

Maailmanlaajuisesti suosittu

Viiden kauden aikana sarja on saanut paljon mainiota palautetta ja onkin yksi IMDb:n korkeimmin arvosteluista tv-sarjoista kautta aikojen arvosanalla 9,5/10. Sarja on voittanut myös lukuisia palkintoja, mukaan lukien kuusitoista Emmy palkintoa, kaksi Golden Globe palkintoa ja kahdeksan Satellite palkintoa. Myös sarjan näyttelijät ovat täyttäneet palkinto hyllynsä sarjan ansiosta. Päänäyttelijä Bryan Cranston on voittanut Emmy palkinnon neljästi, kun taas Walterin entistä opiskelijaa, Jesseä näyttelevä Aaron Paul on tuonut kotiin kaksi Emmy pokaalia.

Fanit eivät ole saaneet kaiken tämän jälkeenkään tarpeekseen sarjasta. Niinpä vuonna 2015 julkaistiin Breaking Badin spin-off sarja nimeltä Better Call Saul. Sarjan keskiössä esiintyy hahmo nimeltä Saul Goodman, joka toimii lakimiehenä Albuquerquessa. Sarjassa seurataan hänen seikkailujaan ennen Walter Whiten tapaamista. Breaking Badista on myös tehty vastaikää myös elokuva. Lokakuussa 2019 Netflix julkaisi elokuvan El Camino: Breaking Bad -elokuva. Elokuvassa päähenkilönä esiintyy Aaron Paul, eli Jesse Pinkman. El Caminossa nähdään, kuinka Jesse pakoilee poliiseilta, kuin myös muilta rikollisilta, joiden kanssa hänen välinsä eivät ole mitkään parhaimmat mahdolliset. Elokuva saavutti jätti suosion heti julkaisunsa jälkeen Netflix suoratoisto palvelussa.

Tiesitkö nämä asiat Breaking Badista?

Miksi kaikkien rakastamaa tv-sarjaa ei jatkettu viimeisen viidennen kauden jälkeen? Teräväpäisemmät tai vain muuten kekseliäämmät fanit ovat huomanneetkin, että jaksoja on tullut yhteensä julki kuusikymmentäkaksi. Tämä numero ei ole vain satunnainen luku, mitä jaksoja vain sattui tulemaan tarinaan sopivaksi. Kuudeskymmeneskahdes elementti alkuaineiden jaksollinen järjestelmässä on samarium. Samariumia käytetään yleensä syöpähoidoissa, kuin myös keuhkosyövän parantamisessa.

Aaron Paulin näyttelemä Jesse on tunnettu hänen hieman rivakasta kielenkäytöstään ja ”bitch” sanaa kuulee siellä täällä jaksojen edetessä. Kaiken kaikkiaan luku ei olekaan niin paljon kuin voisi luulla. Jessen suusta kuullaan kaikkien kuudenkymmenenkahden jakson aikana ”bitch” viisikymmentäkaksi kertaa. Tämä luku ei kuitenkaan vedä vertoja sarjassa kuolleiden määrälle. Viiden kauden aikana sarjassa katsoja voi todistaa 270 uhrin kuoleman. Määrä tulee näin ollen jopa 4,3 murhaa tai tappoa joka jakso.

Jotkut fanit ovat ottaneet sarjan ihailun hieman yli rajojen ja liian kirjaimellisesti. New Mexicon osavaltiossa Albuquerquessa, minne sarja perustuu, monet huumekauppiaat ovat ottaneet sarjasta tunnusomaisen sinisen metamfetamiinin mallikseen. Sinisen väriaineen ansiosta heidän kauppansa ovat käyneet kuumina, vain koska se muistuttaa Breaking Badissa tehtyä huumetta. Tämän brändäilyn lisäksi vuonna 2016 55-vuotias mies nimeltä Walter White oli yksi Alabaman etsityimmistä huume rikollisista. White oli kuulutettu mistäpä muustakaan kuin metamfetamiinin valmistuksesta ja myynnistä.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021