Krista Kosonen suhtautuu menestykseensä nöyrästi

tammikuu 26, 2018

Näyttelijä Krista Kosonen, 34, on loistanut monipuolisissa rooleissa sekä Suomessa että ulkomailla. Karismaattinen nainen on varsin muuntautumiskykyinen ja nauttii haastavista rooleista. Hän on voittanut arvostettuja palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja tehnyt roolin jopa Hollywood-tuotannossa, mutta silti Kosonen toteaa, että hänen on vaikea pitää itseään menestyneenä. Näyttelijän työ on epävarmaa ja vaikka edellinen rooli olisi tuonut Jussi-patsaan, seuraavasta ei ole vielä tietoa. Kososen mukaan tietynlainen nöyryys onkin tärkeää alalla pärjäämisessä.

Pitkän tien kautta näyttelijäksi

Kosonen on nauttinut näyttelemisestä jo kouluiässä, mutta ei uskaltanut silloin vielä haaveilla tekevänsä harrastuksesta ammattia. Hän kuvitteli mm. olevansa aivan liian pitkä ja ujo näyttelijäksi. Opinnot Kallion ilmaisutaidon lukiossa vahvistivat kuitenkin paloa näyttelijäksi ja vähitellen Kosonen alkoi itsekin uskoa lahjoihinsa. Ura on vaatinut kuitenkin paljon suunnitelmallista työtä ja kouluttautumista, sekä tietenkin lukemattoman määrän koekuvauksia. Kosonen muistuttaa, että jokaisen onnistumisen takana on aina todella paljon koekuvauksia, joista roolia ei irronnut. Epäonnistumiset eivät ole saaneet häntä kuitenkaan luovuttamaan, vaan nimenomaan oppimaan ja harjoittelemaan lisää.

Kosonen kiittelee perhettään siitä, että on aina saanut tukea unelmilleen. Hänen vanhempansa erosivat Kososen ollessa ala-asteella, mutta hän on säilyttänyt hyvät välit molempiin. Erityisesti äitiään hän kertoo pitävänsä esikuvanaan. Nyt Kosonen on itsekin pienen tytön äiti ja toivoo voivansa tukea omaa lastaan samalla tavoin, jotta tämä uskaltaisi elää rohkeasti oman näköistään elämää.

Pieni rooli Hollywood-elokuvassa aiheutti suuren kohun

Suomessa kohistiin, kun Kosonen nähtiin viime vuonna pienessä roolissa komealla tähtikaartilla varustetussa Blade Runner 2049 -elokuvassa. Kosonen toteaa, että oli hienoa päästä työskentelemään nimekkäiden Hollywood-näyttelijöiden kanssa, mutta kansainvälinen ura ei ole hänelle ykköstavoite. Kosonen on asunut miesystävänsä, elokuvaohjaaja Antti Jokisen kanssa myös Los Angelesissa, mutta ei haaveile Hollywoodin glamourista. Los Angelesissa hän kertoo ikävöineensä ystäviään ja perhettään, joten ainakaan vakituisesti hän ei haluaisi muuttaa niin kauas kotoa.

Kososta miellyttävät monipuoliset ja haastavat roolit

Kososen viimeisin roolisuoritus nähtiin road movie -tyyppisessä Miami-elokuvassa, jossa Kososella oli toinen päärooleista yhdessä Sonja Kuittisen kanssa. Miamissa kaksi siskosta kiertävät Suomea showtanssijoina ja kahden hyvin erilaisen siskoksen välejä kuvataan lämmöllä ja ymmärtäen. Kososen roolihahmo Angela on samaan aikaan sekä uskomattoman ärsyttävä että rakastettava. Angela ei hallitse arkea, eikä ota vastuuta teoistaan. Hyvistä tarkoitusperistä huolimatta hän ajautuu jatkuvasti vaikeuksiin ja muiden pelastettavaksi. Kosonen kehuu Miamin käsikirjoitusta ja toivoo näkevänsä Suomessa jatkossa enemmänkin sellaisten ohjaajien teoksia, joilla on vahva näkemys ja viesti elokuvansa takana.

Julkisuuden varjopuolet ovat tulleet tutuiksi

Kosonen on nähty kaikkien suomalaisten naistenlehtien kannessa ja hänet tunnistetaan helposti kadulla. Yllättäen näyttelijä ei kuitenkaan viihdy julkisuudessa, vaan suostuu haastatteluihin lähinnä elokuviensa edistämiseksi. Tämä on ymmärrettävää, kun ottaa huomioon minkälaisten somekohujen keskelle Kosonen on toistuvasti joutunut. Hän on ottanut toisinaan vahvastikin kantaa tärkeinä pitämiinsä asioihin, eikä tämä ole miellyttänyt kaikkia. Myös rooli Blade Runnerissa sai paljon huomiota, mutta herätti samalla spekulaatioita siitä, luuleeko Kosonen olevansa roolin myötä jotenkin eri kastissa, Hollywood-näyttelijä. Tämä on se julkisuuden puoli, joka saa Kososen ahdistumaan.

Näyttelijän täytyy aina antaa kaikkensa

Kosonen toteaa, että näyttelijänä hän luottaa paljon tekniikkaan ja todelliseen läsnäolemiseen. Toisinaan Kosonen löytää roolihenkilön maailmaan pukeutumisen ja maskeerauksen kautta, toisinaan voi pohjata oman elämän kokemuksiin. Hän muistuttaa, ettei näyttelijän ammatti ole kuin mikä tahansa muu ammatti, vaan ihmiset maksavat päästäkseen katsomaan hänen suoritustaan. Siksi työtä ei voi koskaan tehdä rutiinilla tai vasemmalla kädellä, vaan joka kerta antaa kaikkensa.

Comments are closed.

Produs.fi © 2021