Dome Karukoskesta mahdollisesti Suomen seuraava Hollywood-tähti

syyskuu 15, 2017

Elokuvaohjaaja Dome Karukosken ura on kovassa kansainvälisessä nosteessa. Hänen kotimaiset elokuvansa ovat niittäneet mainetta maailmalla ja nyt ohjaaja on kiinnitetty ohjaamaan englantilaisesta Taru sormusten herrasta -kirjan kirjoittajasta J.R.R. Tolkienista kertova elokuva. Karukosken aiemmissa elokuvissa on liikuttu sujuvasti pikkupaikkakunnilla ja kaupungeissa ja kuvattu sekä nuorten että varttuneempien ihmisten maailmaa. Elokuvia yhdistää kiinnostus henkilöihin, jotka katsovat maailmaa ulkopuolisen silmin.

Kansainvälinen tausta toi ulkopuolisuuden tunteen

Thomas ”Dome” Karukoski syntyi Kyproksella suomalaisen äidin ja amerikkalaisen isän lapseksi. Karukosken Ritva-äiti työskentely Kyproksella Ylen kirjeenvaihtajana ja tapasi siellä amerikkalaisen YK-virkailijan George Dickersonin. Äidinkielenään Karukoski puhui ruotsia, sillä hänen äitinsä oli suomenruotsalainen. Dickerson siirtyi myöhemmin näyttelijäksi ja esiintyi urallaan lukuisissa Hollywood-elokuvissa ja tv-sarjoissa. Karukosken isä menehtyi vuonna 2015.

Karukosken ollessa viisivuotias, hän muutti äitinsä kanssa Suomeen pienelle Lepsämän paikkakunnalle, jossa on vain 2 000 asukasta. Karukoski kuvailee kylää maaseutuidylliksi. Isä palasi Yhdysvaltoihin ja Karukoski tapasikin isänsä seuraavan kerran vasta teini-iässä.

Karukoski joutui koulussa kiusatuksi perhetaustansa ja äidinkielensä takia ja on myöhemmin kertonut kärsineensä kouluaikoina masennuksesta. Kiusaamisen johdosta hän vaihtoi lopulta koulua Espooseen ja alkoi löytää harrastusten kautta myös kavereita. Karukoski kertoo kuitenkin aina tunteneensa olonsa ulkopuoliseksi, eikä omaa paikkaa tuntunut löytyvän.

Ohjaajana oma paikka löytyi nopeasti

Hän löysi kuitenkin kutsumuksensa ja pääsi ensimmäisellä yrittämällä Taideteollisen korkeakoulun elokuvaohjaajalinjalle vuonna 1999. Karukoski oli jo aiemmin päässyt tutustumaan suomalaisille tuolloin lähes saavuttamattomalta tuntuneeseen Hollywoodiin, sillä hänen isänsä oli Oscar-akatemian jäsen ja vei poikansa katsomaan ainoastaan akatemian jäsenille suunnattuja elokuvanäytöksiä.

Karukosken ensimmäinen pitkä elokuva oli Tyttö sinä olet tähti, joka valmistui vuonna 2005 ja kertoi musiikkia omilla ehdoillaan tekevistä hip hoppareista ja nuoren parin rakkaustarinan. Elokuva oli saman tien menestys. Kolme vuotta myöhemmin valmistui seuraava pitkä elokuva, Tummien perhosten koti, joka kuvaa poikakodin ongelmanuoria. Vuonna 2009 Karukoski kuvasi puolestaan nuorten lestadiolaisnaisten kasvuvaiheita elokuvassa Kielletty hedelmä. Jo ohjaajan ensimmäiset elokuvat ylittivät hienosti 100 000 katsojan rajapyykin, mutta todellinen läpimurto oli vasta tulossa.

Kassamagneetit herättivät ulkomaisten agenttien kiinnostuksen

Tämän jälkeen seurasivat kassamagneetit Napapiirin sankarit (2010), Leijonasydän (2013) ja Mielensäpahoittaja (2014). Napapiirin sankarit keräsi elokuvateattereihin 384 000 katsojaa, sai neljä Jussi-palkintoa ja elokuva sai myös laajan kansainvälisen levityksen. Tuolloin Karukoski sai myös ensimmäiset tarjoukset Yhdysvalloista, mutta ei innostunut tapaamistaan agenteista. Leijonasydän toi ohjaajalle lisää kansainvälistä huomiota ja nyt hänestä kiinnostuivat jo laadukkaammatkin agentit. Hollywood alkoi uudelleen kiinnostaa, kun Karukoskea lähestyi agentti, joka edusti myös mm. Sofia Coppolaa, Jim Jarmuschia ja Spike Leeta.

Tom of Finland on ”Oscar-tyylinen” elokuva

Karukosken uusin projekti oli sarjakuvapiirtäjä Touko Laaksosesta kertova Tom of Finland, joka on nimetty myös Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Yhteensä Karukosken elokuvat ovat vetäneet suomalaisiin elokuvateattereihin yli 1,5 miljoonaa katsojaa. Tom of Finlandia tehdessään Karukoski kertoi suoraan tekevänsä ”Oscar-tyylistä” elokuvaa. Hän nimeää omiksi suosikeikseen Kummisetä-elokuvat sekä Federico Fellinin Tie-elokuvan ja toteaa, että lähti hakemaan samanlaista tarinankerronnan tyyliä. Karukoski sanookin nauttineensa kovasti Tom of Finlandin tekemisestä ja haluaa jatkossa työskennellä samantyylisten haasteiden parissa.

Mahdolliseen Hollywood-uraan Karukoski kertoo suhtautuvansa nyt maltillisemmin, mutta kiinnostuneena. Hän ei haaveile muuttavansa ainakaan pysyvästi Yhdysvaltoihin, vaan haluaisi mieluummin tehdä töitä välillä Amerikassa ja välillä Suomessa. Karukoski korostaa omien juurien merkitystä ja toisaalta hänet sitoo Suomeen myös perhe ja kolmevuotias Oliver-poika-

Comments are closed.

Produs.fi © 2021